Metric, en modell för att mäta regionala innovationsekosystem. Vad som hänt sedan grundmodellen presenterades och vad planeras framåt? Digital träff.
Hur använder vi och lär oss av egna och andras utvärderingar?
Lisbet Mellgren, SKL, informerade om nyheter från regionfronten, Inger Sellers, Region Skåne, berättade om samverkan på regional nivå om bostadsfrågor i Skåne.
Smart specialisering och analysarbete
Träffen den 21 november är inställd. Ett nytt datum kommer.
Hållbar regional utveckling – hur gör vi?
Den 11 maj hade Reglabs nätverk UNG REGION workshop i Stockholm. Barnombudsmannen och Svung berättade om sina verksamheter och hur det ser ut på en regional nivå.
Den 24 januari träffades RUS-nätverket för första gången. På programmet stod bland annat var regionerna befinner sig i RUS-processen, Europa 2020 i RUS-arbetet och Agenda 2030.
Prognoser och framsyn som verktyg för att förstå framtiden.
Första träffen i Reglabs Integrationsnätverk handlade bland annat om indikatorer och mätning av utvecklingen inom integrationsområdet.
Jämförelser i det regionala analysarbetet.
Dokumentation från Reglabs årsmöte 2017 i Gävle.
Prioriterade Reglabs-aktiviteter nästa år kommer att handla om BRP+ och Stad& land-perspektivet. Läs mer om diskussionerna på höstens medlemsmöte.
Dokumentation från Medlemsgruppens möte i mars 2016, då vi bland annat pratade om BRP+, SKLs Förnyelselabb och OECDs Territorial review Sweden.
Dokumentation från medlemsgruppens samtliga möten 2016.
Analysunderlag i politiska beslutsprocesser.
Statistik och fakta i politiska beslutsprocesser, med fokus på nyckeltal.
Temat för Kompetensförsörjningsdagarna var yrkesutbildning och den regionala nivåns roll inom arbetsmarknadspolitiken.
Här kan du hitta dokumentation från Kompetensförsörjningsdagarnas möten under perioden 2012-2014.
Temat för höstträffen 2015 var nationell politik och kompetensplattformarnas uppgifter och möjligheter.
Tema för vårmötet 2016 var etablering, validering och matchning.
Temat för Kompetensförsörjningsdagarna hösten 2016 var bland annat skola-arbetsliv.
RUS-nätverket hade sin andra träff den 30 maj. På programmet stod bland annat en dialog om kritiska framgångsfaktorer i framtagandefasen av RUS samt uppföljning av Agenda 2030-arbetet i regionerna.
Välkommen till Reglabs RUS-nätverk kring regionala utvecklingsstrategier! Hur tar vi fram, genomför och följer upp strategierna?
Den 12 januari 2017 var det dags för den första träffen i ung region. Bland annat diskuterades det kopplingen mellan ungas perspektiv och regional utveckling.
På nätverksträffen berättade bl.a. Tillväxtverket om studier man gör tillsammans med Trafikverket kring infrastruktur och hållbara transporter.
Utvärderingsnätverket träffades för första gången den 27 maj, 2015. Vi fick bland annat besök av Innovation Norge, Näringsdepartementet, Tillväxtanalys.
Utvärderingsnätverkets träffades för andra gången den 21 juni, 2015 i Stockholm. Vi gästades bland annat av Jen Rae, Nesta.
Den 18 november träffades utvärderingsnätverket för tredje gången. Sammanfattningsvis gav workshoppen en bild av att det största problemet fortfarande är otydliga riktlinjer och stöd i form av t.ex. utbildning, samt bristande utvärderingsresurser.
Utvärderingsnätverket träffades för fjärde gången den 5 december 2015. På programmet stod bland annat: uppföljning och utvärdering av RUP/RUS – så gör vi i dag.
Reglabs medlemmar tog 2016 initiativ till att bilda ett nätverk inom fysisk planering, för fortsatt gemensamt lärande, erfarenhetsutbyte och inspiration.
Välkomna till höstens upplaga av Kompetensförsörjningsdagarna, som 25-26 oktober i Stockholm. Temat dag 1 är Flernivåsamarbete för bättre matchning. Dag 2 är temat Utbildningssamverkan i konkurrens. Vi får bland att besök av SKL:s VD och Arbetsförmedlingen, Tillväxtverket och Svenska ESF-rådets respektive GD.
25 år av kluster och innovationssystem - hur går vi vidare?
Kompetensförsörjningsdagarna 25-26 april i Stockholm.
Vi tittade närmare på hur RUSen hålls aktuell i en ständigt föränderlig värld och vad som krävs för att strategierna ska vara relevanta för andra i regionen att styra sin verksamhet utifrån.
Utvärderingsnätverket i april handlade bland annat om ERUF-utvärderingar i nästa programperiod.
Välkomna till Reglabs RUS-nätverk kring regionala utvecklingsstrategier! På nästa träff tittar vi närmare på genomförande av RUS med särskilt fokus på ägarskap. Tid: onsdagen 21 november 2018
Höstens Kompetensförsörjningsdagar gick av stapeln 5-6 december i Stockholm. Vi kom att titta närmare på hur samverkan med branscher fungerar regionalt och hur Arbetsförmedlingen och Myndigheten för yrkeshögskolan arbetar med att fånga kompetensbehov.
Temat för dagen var: utvärderingar: hur jobbar vi med lärande? Hur jobbar vi konkret för att utvärderingarna ska bli använda?
Vad händer inom regional utveckling nästa år? På nästa medlemsmöte spanar vi tillsammans med Näringsdepartementet, SKL och Reglabs ordförande.
I en avslutande Masterclass-träff i Region 2050 samtalade vi med professor Sverker Sörlin om Antropocen - människans tidsålder. Vi repeterade också några av framsynsmetoderna från workshop 1.
Analysunderlag för företags finansiering och investeringar.
Den 8 maj pratade vi om lärande och implementering av utvärderingar.
Nu finns dokumentationen från Reglabs årsmöte den 26 mars 2019.
RUS-nätverket den 7 maj ägnar sig åt omvärldsspaning: tillväxtpolitikens förutsättningar, hållbarhetsfrågorna, den nya landsbygdspolitiken mm.
RUS-nätverket den 13 november. Gemensamt tema för dagen var: Förändrade förutsättningar för RUS-arbetet.
Vi pratade om nya arbetssätt för att bidra till Agenda 2030 och hur vi kan skapa nudging och hållbara beteendeförändringar.
På Reglabs årsmöte valdes två nya styrelseledamöter in, och verksamhetsplanen för 2020 fastställdes.
Erfarenhetsutbyte kring scenariearbeten under coronapandemin – lärdomar och regionala exempel. Ett digitalt möte för alla som tidigare jobbat med scenarier i Region 2050.
ERUF 2021-2027, effektutvärdering samt regionalt exempel på uppföljning av innovationssystem.
Långsiktigt kompetensförsörjningsarbete utifrån de regionala prognoserna från SCB.
Vad händer på Regeringskansliet? Hur förändrar hållbarhet regionalt arbete? Dokumentation från RUS-nätverket 24 januari 2023.
Vi arbetade med årshjulet för regionala utvecklingsstrategin, RUS.
Kan RUS bli mer rumslig och gestaltad?
Vi diskuterar regional utveckling, folkhälsa och hälso- och sjukvård – hur får vi alla delar att samverka till en hållbar regional utveckling?
Workshop med SCB och Arbetsförmedlingen: Ny statistik för efterfrågan på arbetskraft – vilka är de regionala behoven?
Vi diskuterade grunderna för utvärdering, och hur man kan utvärdera komplexa samhällsprocesser.
Vi fick bland annat veta mer om Stockholms stora flyttstudie och om visualisering av data.
Del två i serien om utvärdering av komplexa samhällsprocesser. Tema: ”Metoder och lärande exempel”.
Bland annat om användning av regionala miljöräkenskaper.
Vi fortsätter dialogen om utvärdering av komplexa samhällsprocesser: denn gång med RUSen i fokus.
Detta är en text