Workshop 1 handlade om att förstå viktiga trender, drivkrafter och omvärldsförändringar. Vi diskuterade innovationer och initiativ, och deras koppling till megatrender och regionala utmaningar.
Under hösten genomför Tillväxtverket och Reglab en analys av indikatorerna i BRP+. Endast för inbjudna. OBS NYTT DATUM
Gäst på första ledarseminariet i framsynsprocessen var Angela Wilkinson, Director för Futures programmes vid Oxford university.
Vid ledarseminarium II i framsynsprocessen Region 2050 fortsatte samtalet om framsyns som ett strategiskt redskap för regionledningar.
Ledarseminarium 3 hade besök av Martin Kruse, Copenhagen Institute for Future Studies och Ira Alanko från Experimental Finland.
På det fjärde ledarseminariet pratade vi bland annat om: att skapa scenarier - hur går man från scenarier till strategi?
På andra workshopen i Framsynsgruppen skapade vi scenarier för 2050 och vi beskrev också vägen till dessa framtidslandskap genom metoden backcasting.
Temat för den första träffen i Luleå var företagsetableringar - att synas på en global marknad och hur Norrbotten arbetade med sina regionala styrkeområden.
Andra träffen handlade om regionala och delregional samarbeten. Hur strategiskt arbetar vi och hur mycket är ad hoc?
Under den tredje träffen i attraktivt näringslivsklimat ställde vi frågan: Hur kan vi bäst stödja framtidens näringsliv?
Under första seminariet i Malmö fick vi bland annat en ”snabbkurs” i svensk arbetsmarknadspolitik och lära oss mer om vad ett normkritiskt perspektiv på arbetsmarknadspolitiken innebär.
Under andra seminariet i Umeå tittade vi närmare på arbetsmarknadspolitiken ur ett flernivåstyreperspektiv.
Under den tredje träffen fick vi konkreta exempel från Region Dalarna på hur man regionalt kan jobba med arbetsmarknadsfrågor.
Vid sista träffen tog vi bland annat tempen på hur politiskt het frågan om regionernas roll i arbetsmarknadspolitiken är runt om i landet.
Projektgruppen presenterade preliminära resultat inom områdena teknik, pedagogik och vård, med fokus på utbildningsgrupperna gymnasieingenjörer, eftergymnasialt datautbildade, yrkeslärarutbildade.
På workshop 3 arbetade vi vidare med vad matchningsindikatorerna visar för områdena vård, pedagogik och teknik: Jakob talade om industriutbildade – kan det vara brist och överskott samtidigt? Jan om ...
Tredje workshopen i Framsynsgruppen hade temat Från scenarier till strategi.
På vår andra träff utforskade vi temat: Vem gör vi det för? Tillsammans omvärldsbevakade vi trender och innovationer med fokus på hur det ser ut för människan i det digitala ekosystemet
Framsynsgruppens fjärde workshop hade temat Att arbeta med förändring – experiment, labb och förändringsledarskap.
På första workshopen i Digital verksamhetsutveckling ställde vi frågan: Vad är digital verksamhetsutveckling?
Workshop 3 diskuterade: Hur leda och finansiera? Deltog gjorde bland andra Upphandlingsmyndigheten och Ekonomistyrningsverket.
Målet för sista mötet var att systematisera erfarenheterna och diskutera nästa steg: Hur ser nästa generation digitala agendor ut?
På workshop 4 om de regionala Matchningsindikatorerna så arbetade vi med analysresultatet kring områdena vård, pedagogik och teknik, som kommer att sammanställas i en rapport under våren. Denna gång hade ...
2018 fördjupade vi kunskapen om storytelling i en workshop, kopplad till det gemensamma scenariearbetet.
Första träffen startade med en introduktion till systemet och genomgång av den nya analysrapporten från Tillväxtverket.
Regioner och nationella myndigheter utforskar hur den nya nationella strategin för hållbar regional utveckling kan genomföras i samverkan.
Regioner och nationella myndigheter utforskade hur den nya nationella strategin för hållbar regional utveckling kan genomföras i samverkan.
Detta är en text