Den regionala utvecklingspolitikens nutidshistoria
Vi startade lärprojektet den 18 november med en gemensam tillbakablick på den regionala utvecklingspolitiken – vad kan vi lära av historien? Se nedan för länkar till dokumentationer och filmer samt information om hemuppgiften.
Dokumentation
- Den svenska regionala utvecklingspolitiken i backspegeln. Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.
- Samtal med några som varit med: Hur tänkte vi? Hur blev det? Pia Kinhult, tidigare regionråd i Region Skåne, Magnus Persson, tidigare direktör Regionförbundet Örebro och Bo Wictorin, huvudsekreterare i Regionalpolitiska utredningen 2000.
- Regionens röst – ledarskap för regional utveckling, en skrift från SKR om vad det regionala uppdraget innebär och vilka krav det ställer på förtroendevalda i regioner och kommunala samverkansorgan.
- Europeisk utblick på regional utveckling. Sara Svensson, Högskolan i Halmstad. Sara har valt att inte dela sin presentation på grund av upphovsrättsliga skäl.
- Inspelat föredrag: Regionfrågan i Sverige 1990-2020 – nyregionalism och en ny politisk konsert. Jörgen Johansson, Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet
- Inspelat föredrag: Regional utvecklingspolitik i Europa, Sara Svensson, Högskolan i Halmstad
- Inspelat panelsamtal: ”Tre perspektiv på regionutvecklingen”. Bo Wictorin, huvudsekreterare i Regionalpolitiska utredningen 2000, Pia Kinhult, tidigare regionråd i Region Skåne, samt Magnus Persson, tidigare direktör i Regionförbundet Örebro. Samtalsledare: Eva Moe, Reglab.
- Reglabs presentation
- Frågor och svar på frågor vi inte hann med under förmiddagen.
Eget arbete
En viktig del av lärandet i Regional brytningstid sker i den egna organisationen. Skapa gärna en grupp som kan jobba tillsammans parallellt med lärprojektet.
Här är länken till Hemuppgiften som diskuteras på nästa träff 17 december. Länkar till de egna mirotavlorna finns i ett mail från Linnéa Lindström.
Här har vi samlat alla dialog- och fördjupningsfrågor: fördjupningsmaterial för tema 1.