Årskonferens 2019

En mash up av människor, ny teknik och innovation

Personliga tränare i jämställdhet, rymdmaterial som används för hållbara bostäder på jorden och en solcellspark som fungerar som både forskningsanläggning och mötesplats. När oväntade saker kommer samman kan nya innovativa lösningar uppstå. Temat för Reglabs Årskonferens 2019 var en mashup mellan människor, ny teknik och innovation.

En mashup är en korsbefruktning. De handlar om att ta två saker som inte hör ihop och krocka dem för att skapa en ny lösning. Det finns en viktig koppling mellan nytänkande och de samhällsutmaningar som Sverige står inför i dag, sa Eva Moe, verksamhetschef på Reglab, när hon inledde Reglabs Årskonferens i Västerås.

Carl Heath, utbildningsdirektör på Rise och digitaliseringsexpert, var en av de inbjudna talarna på Årskonferensen. Han pratade om maker-rörelsen och vad som händer när grupper med människor samlas för att göra saker tillsammans.

Laga i stället för att köpa nytt
‒ Makerrörelsen handlar om kunskapen att skapa med egen teknik och att laga sådant som går sönder, i stället för att köpa nytt. Rörelsen försöker fånga kraften och passionen av att skapa ‒ med både digitala och analoga material och att återbruka i stället för att köpa nytt. När vi för samman olika människor och saker uppstår ofta helt nya lösningar, sa Carl Heath.

Han fortsatte med att berätta att regioner kan tjäna på att stötta lokala ”maker spaces”, mötesplatser där både nätverk och material att skapa med finns, för att främja innovation på lokal nivå.

I ett annat rum på konferensen höll Max Valentin en workshop där deltagarna fick göra en resa till Region Östmanland och jobba med regionala strategier på temat ”mash up”. Här blandades trendord med regionala begrepp för att skapa oväntade lösningar, som självkörande bibliotek eller närodlad kollektivtrafik.

Självkörande förvaltning
‒ Ett av begreppen som dök upp var ”självkörande förvaltning”. Det blev en spännande diskussion om vad som kommer hända när artificiell intelligens kommer in i det regionala arbetet, sa Max Valentin.

Cecilia Hertz, grundare av Umbilical Design, talade om hur man kan använda rymddesign på olika sätt i hållbarhetsarbetet på jorden.

‒ Idag jobbar vi med flera mash ups mellan rymdforskning och hållbar utveckling. Rymdmaterial har utvecklats för den extrema miljö som rymden utgör, och designen måste hålla hög kvalitet för att hålla astronauterna vid liv. Nu tittar vi på hur man kan använda rymdmaterial inom byggindustrin för att bygga mer hållbara bostäder på jorden. Vi måste fortsätta utforska korsbefruktningar för att förstå mer av vår omvärld, både i rymden och generellt, sa Cecilia Hertz.

Krocka med en kollega
Koldioxidteater och solcellssolstolar var två exempel på regionala mash ups, som presenterades i ”Lär av andra”-rummet. Många deltog också på Region Västmanlands studiebesök till bland annat SynerLeap ‒ ABB:s innovationshub för startups och Robotdalen.

‒ Vi hoppas att besökarna ska ha krockat med någon eller något de inte kände till förut, under konferensen. Sen har vi en dold agenda att de också ska ta kontakt med en ny person på en annan avdelning när de kommer tillbaka till jobbet. En mash up inom den egna organisationen kan öppna upp nya dörrar för regional utveckling, avslutade Eva Moe.

Lärpass
På torsdagen bjöd Reglabs medlemmar och partner som vanligt på regionala aktualiteter i ett 20-tal lärpass. Här hittar du presentationerna från lärpassen och här hittar du övriga presentationer.