Reglabs årskonferens 2023

Årskonferensen 2023 blev en stor studiecirkel i återvinning och återbruk, smarta samarbeten och nygamla lösningar.

Vi lärde oss att omställning och förändring är som när en snöhög smälter. Det sker, men vi ser inte riktigt hur.

Begreppet värdebevarande är lättare att förstå än cirkulär ekonomi. Det innebär att optimera resurs- och materialanvändning, använda produkter längre och oftare, och cirkulera material först när de är uttjänta. ”Vi kan vara helt säkra på att dagens ekonomiska system, att tjäna pengar på att tillverka grejer, inte kommer att bestå. Framtidens system kommer att vara cirkulärt, det vet man, så det är smart att fatta hur det funkar.” Josefina Sallén från RISE sa att regionen kan bidra genom att skapa trygga miljöer och förutsättningar för att våga testa nya affärsmodeller. Sveriges regioner kan bli 21 testbäddar med en gemensam vision.

De planetära gränserna är taket och livskvalitet är det sociala golvet. Mellanrummet behöver hanteras med respekt för olika globala förutsättningar och behov, och samtidigt med hållbarhet. Adrian Zethraeus, Science Park Borås, definierade transformationens olika nivåer som scale up, scale out och scale deep. Det vill säga regelverk, kritisk massa och värderingar.

Birgitta Nilsson från VGR berättade hur regionen har förändrat både möbelbranschen och sina egna vanor. Nu återbrukar de så mycket som möjligt och det som köps är designat för cirkularitet.

Länk till: STUDIECIRKLARNA dokumentation

Länk till: LÄRPASSEN dokumentation

Dokumentation från inspiratörerna på stora scenen:

  • Bläckfisken har en hjärna i varje arm. Josefina Sallén, ledare för cirkulär omställning på Rise, om hur vi jobbar tillsammans för en cirkulär framtid. Länk till presentationen.
  • Textile Movement – mobilisering för ett cirkulärt samhälle. Adrian Zethraeus, Science Park Borås. Länk till presentationen.
  • Cirkulära möbler  så kan regionen påverka en bransch. Birgitta Nilsson, Västra Götalandsregionen, regionutvecklare cirkulära affärsmodeller. Länk till presentationen.

Länk till artikel ”Regionen som möjliggörare”

Länk till artikel: ”Tänka är stort, men det är göra också”

Länk till artikel: ”Regionen som samhällsbyggare”

Fotograferade gjorde Jesper Fermgård.