Onsdagen inleds med studiebesök som arrangeras av Region Västernorrland. Du kan välja studiebesök när du anmäler dig till konferensen. Läs mer om studiebesöken via denna länk.
Hotell Södra berget
Hotell Södra berget
Region Västernorrland hälsar välkommen till Sundsvall och Reglabs årskonferens 2025.
Årskonferensens värdpar: Karin Botås och Hans Olov Furberg
Lokal: Visionen
Malin Eriksson, professor i socialt arbete, Umeå universitet
LOKAL: Visionen
Ett samtal om hur offentliga aktörer kan bidra till motståndskraft i osäkra tider. Hur stärker vi de sociala skyddsvallarna?
Märta Molin, regional utvecklingsdirektör, Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg Umeå kommun
VISIONEN
Valbara studiecirklar med olika perspektiv på socialt kapital som motståndskraft. Du väljer själv vad du vill inspireras av!
Studiecirklarna pågår kl 15:00-15:45.
Paus, förflyttning 15:45-16:00
I Umeå har forskare och samhällsplanerare under många år arbetat tillsammans för att stärka det sociala kapitalet. Ta del av deras erfarenheter!
LOKAL: Utsikten
Sverige har av tradition en hög tillitsnivå. Vad är det i historien som skapat ett högt socialt kapital just här? Och hur kan vi stärka denna samhällsresurs?
Lokal: Nyvik
I Kronoberg satsar regionen, kommunen och byn tillsammans på att utveckla framtidens livsmiljöer, med byutvecklingsplaner och eldsjälar som verktyg.
LOKAL: Alnön
Ukraina har mycket att lära oss, från innovativa lösningar i skyddsrum till hur kultur och gemenskap kan stärka socialt kapital.
Lokal: Bergvik
Vi delar erfarenheter från studiecirklarna i mingelytorna utanför stora salen.
Lokal: Utanför Visionen
Vi återsamlas i stora salen och samtalar om: Vad är regionens bidrag till det sociala kapitalet? Kan vi göra mer?
Åsa Bellander, regiondirektör, Region Västernorrland. Magnus Aspegren, regional utvecklingsdirektör, Region Jämtland Härjedalen
Visionen
Information om middagen och morgondagens lärpass.
LOKAL: Visionen
Malin Eriksson, professor i socialt arbete, Umeå universitet
LOKAL: Visionen
Mitt föredrag kommer att fokusera på begreppet socialt kapital, hur det definieras och används inom forskningen, och vad man vet om sambanden mellan socialt kapital, hälsa, och social hållbarhet. Jag kommer också lyfta frågor om hur tillgången till socialt kapital tros kunna skydda mot negativa konsekvenser av samhällskriser såsom Covid-19 pandemin.
LOKAL: Utsikten
Linda Gustafsson, jämställdhetsstrateg, Umeå kommun. Malin Eriksson, professor i socialt arbete, Umeå universitet.
Vad kan vi göra för att stärka det sociala kapitalet och vilken roll har regionerna? Delta i en workshop där du får arbeta med vad du och kollegorna själva kan göra i er roll för att bidra till ett ökat arbete i regionerna med socialt kapital. Här sitter ni i mindre grupper och diskuterar förutsättningar kopplat till att mäta och arbeta med socialt kapital i regionerna.
Lokal: Nyvik
Jan Torége, utredare, SKR, jobbar bland annat med näringslivsfrågor och omvärldsanalyser. Jan har också skrivit tre böcker om socialt kapital kopplat till lokal och regional utveckling.
Under den här studiecirkeln får du ta del av en spännande historisk tillbakablick och internationell jämförelse. Hur kommer det sig att Sverige blivit ett land med starkt socialt kapital och vad skiljer oss från andra länder? Vilken roll spelar egentligen socialt kapital för hur det går för ett land? Och vad säger det om vad vi bör satsa på idag?
LOKAL: Alnön
Viktoria Carlsson och Eva Haraldsson, Region Kronoberg
Vi vill tillsammans med deltagarna undersöka den hållbara eldsjälen, och hur vi kan hitta en balans, när de allt oftare få ta rollen med att fylla luckor i det offentliga välfärdssystemet. Vilken roll ska de ha/ kan de ta när kommunernas ekonomiska utrymme krymper? Byutvecklingsplaner är en metod som vi utvecklat och utforskar för hitta ett sätt att samla och kanalisera det befintliga engagemanget, behoven och kraften i bygderna så att de kan utvecklas. Arbetssättet gör det möjligt att koppla det lokala engagemanget till de kommunala och regionala utvecklingsuppdragen för att få största möjliga effekt. Man skulle kunna säga att det är en långsiktig och strategisk insats för att förvalta och växla upp det sociala kapitalet.
Lokal: Bergvik
Max Valentin, Fabel, innovatör och strateg som arbetar med samhällsutveckling genom kreativa metoder.
MSB har i sitt arbete med ”Om krisen eller kriget kommer” haft stor nytta av skicka broschyren på remiss till Ukraina, insikter om uthållighet och resiliens har uppdaterat innehållet till samtiden. Men Ukraina har mycket mer att lära oss, från innovativa lösningar i skyddsrum till hur kultur och gemenskap kan stärka socialt kapital.
Lokal: Galaxen
Borden står dukade för festmiddag och värdregionen bjuder på underhållning. Let´s party!