Storstadskommunerna krymper – fler flyttar ut än in

Sedan 2015 noteras ett trendbrott i Sveriges tre största kommuner: Fler flyttar ut än in. Det gäller både Stockholm, Göteborg och Malmö kommun, men är tydligast i Stockholm.

Mäklarhuset har tagit fram siffror som visar att huvudstaden tömdes på drygt tolv personer per dag hela 2018.

– Det finns en myt om att Stockholm varje dag växer med två busslaster med människor. Sanningen är att Stockholms kommun snarare töms med nära två busslaster – 84 personer – varje vecka, säger Erik Wikander, vd för Mäklarhuset i en kommentar.

Två av förklaringarna är höga bostadspriser och ökad attraktivitet i närområden. Om denna utveckling håller i sig kommer priserna i Nacka, grannkommun i länet, vara ikapp Stockholm inom sexton år. Flera andra kommuner har också fått ett lyft – både Järfälla och Norrtälje har haft positiv inflyttning och snabbare prisökning än Stockholm.

– Kranskommunerna utvecklas sett till infrastruktur och utbud av bostäder, affärer och skolor. Man behöver inte längre bo i Stockholm för att jobba eller verka där, säger Erik Wikander.

Även i Västra Götaland syns samma mönster. Fler flyttar ut än in till Göteborg, och inom sex år är Mölndal dyrare än centralkommunen.

Läs artikeln i sin helhet här.