Politiskt styre klart i Region Halland

Allianspartierna i Region Halland intar alla ordförande- och vice ordförandestolar i Region Hallands olika styrelsen och nämnder under den kommande mandatperioden. Det står klart efter att de fyra partierna förhandlat färdigt.

De fyra allianspartierna Moderaterna, Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna att fortsätta styra Region Halland utan det tidigare samarbetet med Miljöpartiet. Detta efter att de själva fått egen majoritet med 36 av regionfullmäktiges 71 mandat.- Vi har haft ett jättebra samarbete med MP under många år, men känner att det är lättare för oss att hålla ihop på egen hand. Miljöpartiet har de senaste åren antagit en rödare ton, både på riksplan och i Halland och vi inom Alliansen står varandra ideologiskt närmare, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Även under nuvarande mandatperiod har den styrande femklövern suttit på alla ordförandestolar, varav Miljöpartiet på tre. I de flesta styrelser och nämnder har Socialdemokraterna haft posten som vice ordförande, men nu tas även dessa stolar över av representanter för Alliansen.

Socialdemokratiska oppositionsrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson köper den nya modellen:

– Det ändrar inte våra möjligheter att påverka, så vi har inte tagit strid kring detta. Om ordförande är frånvarande så går ju vice ordförande in. En del har tyckt att det då inte ska vara någon från oppositionen. Nu blir det alltid någon från majoriteten som sitter som ordförande, konstaterar hon.

Sverigedemokraterna, som fick drygt 14 procent av rösterna i regionvalet, får däremot inga vice ordförandeposter.

Läs artikeln i sin helhet här.