Fler tar färjan till ön - flyget tappar

Medan flyget tappade 16 procent av sina passagerare i juli jämfört med förra året, ökade resenärerna som valde färjan – 31 000 fler reste till ön.

Under juli månad minskade resandet till Visby mest av alla Swedavias flygplatser. Då reste strax under 67 500 passagerare till och från Visby, vilket är en minskning på 16 procent mot juli förra året.

– Om vi tittar på juli påverkas den månaden till stor del av Almedalsveckan. I år hade vi ungefär 5 000 färre resor under den veckan jämfört med förra året, konstaterar Gunnar Jonasson, flygplatschef på Visby flygplats.

Andra faktorer som påverkar är bland annat att det i år inte går några direktflyg till Oslo under sommaren, och en allmän trend där färre reser inrikes med flyg.

– Den tror jag är en viktig orsak, och den beror på flygskatt, miljödebatten och flygskam, menar Gunnar Jonasson.

Swedavia släppte i veckan resestatistik för de elva flygplatser som det statliga bolaget driver. I genomsnitt har antalet passagerare som reser till och från bolagets flygplatser minskat med 8 procent under perioden januari till juli, jämfört med samma period förra året. För Visby flygplats del har minskningen dock varit något mindre, 6 procent. Men om minskningen för resorna till Visby fortsätter tror Gunnar Jonasson att det kommer att få konsekvenser för hela ön.

– Minskar resorna kommer det också att bli färre avgångar och sämre tillgänglighet, säger Gunnar Jonasson som menar att flyget behövs trots att färjetrafiken utökats.

– Flyget och färjan kompletterar varandra, snarare än att konkurrera med varandra.

Adam Jacobsson som är försäljnings- och marknadschef på Destination Gotland håller med om att det är viktigt att flyget och färjan kompletterar varandra. Och till skillnad från flygets passagerartapp under juli så ökar antalet passagerare som väljer att ta sig till Gotland med färja.

– Tittar man på juni och juli i år så har vi en tillväxt på 4,7 procent, det motsvarar 31 048 resenärer, säger han.

Adam Jacobsson tror att ökningen av resenärer beror på att Destination Gotland utökat antalet stora färjor med gasfärjan M/S Visborg.

– Tillväxten beror primärt på att vi har ett nytt stort fatyg i trafik. Nu går vi med två stora färjor till Nynäshamn och har mötande trafik, samt en stor färja till Oskarshamn, säger han och fortsätter:

– Och företag från fastlandet som åker till Gotland på konferens efterfrågar också specifikt att få bli bokade på Visborg då det är ett mer hållbart alternativ. Det finns säkert familjer och andra resenärer som resonerar på samma sätt.