Den nya regionpolitiken

Nu börjar den politiska regionkartan för kommande mandatperiod vara klar. Att forma majoriteter efter valet i september har tagit längre tid än det brukar. Liksom på riksplanet har ambitionen att skapa stabila styren krävt förhandlingar och nya konstellationer i flera regioner.

Nu kan man konstatera att Socialdemokraterna styr i tolv regioner och moderaterna i åtta (Västernorrlands styre återstår fortfarande). Vi ser en stor ökning av blocköverskridande styren och fler breda politiska konstellationer i minoritet. Det senare har tidigare funnits i kommuner, men inte varit lika vanligt i regionerna.

I Region Gotland och Region Jönköpings län samarbetar Socialdemokrater och Moderater – en hittills ovanlig lösning på regional nivå, men som återfinns i 19 kommuner efter valet. I ytterligare 28 kommuner styr S och M tillsammans med andra partier, en tydlig ökning från förra mandatperioden.

Liberalerna åker ur sju regionfullmäktige, och har fortfarande ingen plats i Region Norrbotten. Miljöpartiet åker ur i sex regioner – och finns nu bara i åtta regioner. Feministiskt initiativ, Fi, lämnar Gotlands regionfullmäktige. Kristdemokraterna är det enda riksdagspartiet som kommer in i en region: Norrbotten. I Region Örebro län kommer Örebropartiet in.

Här finns nedanstående karta som PDF.