Informationen på denna sida fylls på kontinuerligt.
Lasse Berg, författare, journalist och dokumentärfilmare
Lasse Berg har skrivit ett tjugotal böcker och gjort en lång rad TV-dokumentärer. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och flerfaldig sommarpratare. 1960- och 70-talen ägnade han åt Asien. Mellan 1984 och 2008 var han huvudsakligen bosatt i Afrika.
”Utifrån ett liv av resor i delar av världen där tre fjärdedelar av mänskligheten bor, samt mina möten med några av världens främsta evolutionsforskare, berättar jag om vad en människa egentligen är. Vad kan detta lära oss om mänsklighetens problem idag – klimatförändring, världsfattigdom, krig, psykiska problem, välfärdssjukdomar. Vad säger vår inre natur om möjligheterna att lösa de stora problem vi står inför? Tillsammans.”
Malin Eriksson, Umeå universitet
Malin Eriksson är docent i folkhälsovetenskap och professor i socialt arbete och vid Umeå universitet. Hon har under sin forskarkarriär utvecklat och operationaliserat begreppet socialt kapital i relation till hälsa och social hållbarhet. Med hjälp av upprepande enkätundersökningar och i nära samverkan med Umeå kommun har hon bland annat undersökt hur socialt kapital förändras över tid, vad det betyder för människors hälsa och välmående, och hur det kan användas för att främja socialt hållbar utveckling. För närvarande leder hon ett forskningsprojekt som fokuserar på betydelsen av socialt kapital under Covid-19 pandemin.
Linda Gustafsson, Umeå kommun
Linda Gustafsson är jämställdhetsstrateg på Umeå kommun. Hon arbetar starkt i samarbete med partners över hela Europa och frontar The Gendered Landscape, en metod som driver framsteg inom jämställdhet med fokus på maktdynamik, beteende, privilegier och identitet i den lokala kontexten. Linda strävar efter att holistiskt ta itu med utmaningarna med ojämställdhet och klimatutmaningar för att stödja hållbar stadsutveckling.
Eva Haraldsson, Region Kronoberg
Eva Haraldsson är byarkitekt på Region Kronoberg och jobbar med kraftsamlingen BY2030 som syftar till att stärka länets boendeattraktivitet med fokus på de mindre samhällena och landsbygden. Evas primära roll är att stötta och utveckla de initiativ och utmaningar som finns i byarna och kommunerna i Kronoberg till att få fart och uppväxling, och bidra till att det som görs också följer Agenda 2030 och den nationella politiken för gestaltad livsmiljö. För att göra detta krävs tvärsektoriell samverkan, både internt inom regionen, mellan akademi, offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle men också att det görs ihop med kommun och civilsamhället och på deras villkor.
Camilla Ottosson, Region Kronoberg
Camilla Ottosson är kulturgeograf som har arbetat i samhällsutvecklingsprojekt från Kiruna i norr till Malmö i söder och internationellt. Hon ansvarar för att se till att den strategiska samhällsplaneringen på regional nivå tar utgångspunkt i de sociala behov som finns i länets byar. Hur kan en region arbeta för att stötta civilbefolkning, byar, samhällsföreningar och kommuner att faktiskt ge förutsättningar för ett attraktivt vardagsliv i byarna. Under de senaste sju åren har fokus varit utveckling och samordning av initiativet BY2030 och arbetet med att få tomma hus bebodda igen.
Jan Torége, SKR
Jan Torége är utredare på SKR, Sveriges kommuner och regioner, och jobbar bland annat med näringslivsfrågor och omvärldsanalyser. Jan har också skrivit tre böcker om socialt kapital kopplat till lokal och regional utveckling.
Max Valentin, Fabel
Max Valentin är en innovatör och strateg som arbetar med samhällsutveckling genom kreativa metoder. Med erfarenhet från ett större lokaldemokratiskt projekt i Ukraina kopplar Max den ukrainska vardagen under krig till Sveriges beredskapsarbete. På Reglabs konferens delar han sina insikter om motståndskraft och social hållbarhet, med fokus på vad svenska regioner kan lära och tillämpa.